
Gdzie opłaca się kupować warzywa i owoce? Na targowisku czy w popularnej sieci sklepów spożywczych? Obecnie 1 kg pomidorów na tomaszowskim targowisku możemy kupić średnio za 10 zł.
Trwa sezon na owoce i warzywa. Inflacja galopuje, więc rodacy patrzą na cenę jak nigdy wcześniej. Wybuch wojny w Ukrainie także zmieniły zwyczaje zakupowe Polaków. Według Gfk aż 76 proc. konsumentów obawia się dalszych podwyżek cen żywności. W efekcie głównym kryterium wyboru produktów spożywczych dla 41 proc. Polaków jest dziś niska cena. Dlatego dziś porównując owoce i warzywa w sklepach i targowiskach skupiamy się na ich cenie, nie na jakości.
– Mamy nie kupować? Jak tu wezmę pomidora, to on ma chociaż smak, a nie jak te z marketów. Ceny są wysokie, ale wszystko jest drogie. Coś taniego pani ostatnio widziała? Ja ostatnio wnukowi dwie gałki lodów kupiłam i zapłaciłam 14 złotych – mówi jedna z mieszkanek Tomaszowa.
Jakie ceny warzyw i owoców na targowiskach?
Postanowiliśmy sprawdzić ceny na tomaszowskim targowisku. Jakie zauważyliśmy ceny?
- Papryka czerwona: w zależności od straganu ceny to 9 zł/kg; a nawet 15 zł/kg.
- Cytryny: 6,90 zł/kg; 12 zł/kg
- Pomarańcze: 6,90 zł/kg
- Pieczarki: 8 zł/kg; 12 zł/kg
- Pomidory czerwone krajowe: 10 zł/kg
- Czereśnie 8 -12 zł/kg
- Truskawki polskie od 12 do 15 zł/kg
- Ogórki od 3 do 7 zł/kg
- nektarynki od 9 do 15 zł/kg
Targowisko to miejsce, w którym ceny zmieniają się z dnia na dzień, bo sprzedający codziennie jadą na giełdę towarową i na podstawie ceny zakupu z danego dnia, ustalają cenę sprzedaży detalicznej,
Wystarczy jednak, że zmienią warunki pogodowe, przymrozki lub susza zmienią ilość warzyw lub owoców, które trafią na rynek i wówczas okazuje się, że ceny pójdą w górę? Na ile, okaże się…


