Święto plonów to dzień dziękowania za chleb, który jest symbolem dostatku, sytości i obfitości. Dożynki Prezydenckie w Spale mają już swoją tradycję i ukazują piękno polskiego folkloru.
Impreza jest szansą promocji Kół Gospodyń Wiejskich z terenu m.in. powiatu tomaszowskiego. Koło Gospodyń Wiejskich „Niebrowianki” z gminy Tomaszów Mazowiecki, z takiej promocji skorzystało. W niedzielę drugiego dnia dożynek, w parku nad stawem można było skosztować przygotowanych przez kobiety potraw. Największym powodzeniem cieszyły się pierogi. Panie przygotowały m.in.: lemoniadę, makaron z 10 jaj, ciasta i drożdżówki, barszcz, babeczki, smalec, ogórki kiszone czy wspomniane pierogi.
– Do wystawy podczas dożynek przygotowywałyśmy się dwa tygodnie – mówią kobiety – lubimy się spotykać i działać.
Kobiety na jeden dzień przygotowały ok. tysiąc pierogów tradycyjnych, z kiszoną kapustą, pieczarkami i odrobiną mięsa. – Miło jest wrócić do smaków z dzieciństwa, bo kojarzą się z domem, z ciepłem, z wszystkim tym, co najpiękniejsze i my to zawarłyśmy właśnie w tych pierogach – dodają kobiety.
Głównym celem stoiska była jednak strona kulinarna, która również urzekała swym smakiem. Wszystkie potrawy smakowały bardzo wybornie i zadowalały podniebienia gości.
Przybyli na dożynki goście z różnych Regionów Polski mieli możliwość zapoznania się z materiałami o regionie oraz uzyskania informacji od inspektor ds. kultury i promocji Marii Robak (pierwsza od lewej na zdjęciu głównym).
Koło Gospodyń Wiejskich „Niebrowianki” dziękuje wszystkim za pomoc podczas przygotowań, a przybyłym gościom za miłe słowa podczas degustacji.