Trzy uczennice klasy 4 Technikum w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych w Zespole Szkół Ponadpodstawowych Nr 2 w Tomaszowie Mazowieckim przeszły trzy etapy zmagań XXII Ogólnopolskiej Olimpiady Wiedzy o Żywności i zdobyły tytuły laureatek. Znalazły się w ścisłym finale i zakwalifikowały się do ostatniej rundy zmagań – odpowiedzi ustnych. Zajęły miejsca w samej czołówce – Klaudia Czapnik II miejsce, Angelika Nalbandyan IV miejsce, Karolina Grzegorek VI miejsce w Polsce.
Etap centralny olimpiady odbywał się w formie on-line w dniach 18 i 19 marca 2021 w szkole.
W pierwszym dniu był do rozwiązania test 75 pytań z trzech bloków tematycznych: przetwórczy, analityczny i ekonomiczny. W tym etapie szkołę reprezentowało 5-ciu uczniów oprócz w.w. był jeszcze Jakub Kozar (zdobył tytuł finalisty Olimpiady) i Patrycja Żak. W drugim dniu zmagań wzięło udział 13 uczniów z najlepszymi wynikami. Etap ten polegał na udzielaniu ustnych odpowiedzi na wylosowane pytania. Po 1-szej rundzie do ścisłego finału zakwalifikowało się 6-ciu uczniów, z czego połowa to nasze uczennice. Kolejna seria pytań pozwoliła wyłonić najlepszych.
Finaliści i laureaci olimpiady mają zapewnione miejsca na uczelniach wyższych bez dodatkowych egzaminów, uzyskali zwolnienie z egzaminu zawodowego i otrzymali dyplomy i nagrody rzeczowe. W historii szkoły nie mieliśmy jeszcze tylu osób w czołówce finałowej etapu centralnego. Uczniów do olimpiady przygotował Konrad Siedliński przy wsparciu Jacka Okońskiego
Ogólnopolska Olimpiada Wiedzy o Żywności organizowana jest dla młodzieży zainteresowanej poszerzaniem i sprawdzeniem swojej wiedzy dotyczącej przebiegu i kontroli jakości procesów technologicznych wytwarzania różnorodnych produktów spożywczych, a także magazynowania surowców, półproduktów i gotowych wyrobów oraz ich spedycja. Udział w olimpiadzie jest sprawdzeniem wiedzy i umiejętności nabytych podczas pracy z nauczycielem oraz samokształcenia wynikającego z realizacji swoich zainteresowań i pasji ucznia.
Organizatorem Ogólnopolskiej Olimpiady Wiedzy o Żywności jest Uniwersytet Ekonomiczny w Poznaniu, Katedra Jakości i Bezpieczeństwa Żywności al. Niepodległości 10, 61-875 Poznań.