Od dnia 1 grudnia 2019 roku Tomaszowskie Centrum Zdrowia bierze udział w programie pilotażowym „Standard szpitalnego żywienia kobiet w ciąży i okresie poporodowym – Dieta Mamy”.
Pilotaż, który będzie trwał przez okres 12 miesięcy. Ma na celu zapewnienie specjalnego żywienia kobietom w ciąży i w okresie poporodowym przebywającym na oddziałach ginekologicznym i położniczym naszego szpitala – komentuje Konrad Borowski, naczelny pielęgniarz – Znacząco została zwiększona stawka żywieniowa na osobodzień do 30 złotych brutto. Ma to na celu podniesienie jakości wyżywienia. Każda kobieta ma zagwarantowane 5 posiłków dziennie.
Zwiększono udział warzyw i owoców w diecie w postaci koktajli oraz sałatek. Specjalnie ułożony jadłospis spełnia wymagania dotyczące kaloryczności i zawartości poszczególnych składników pokarmowych zgodnie z normami Instytutu Żywności i Żywienia.
Dodatkowo każda kobieta może skorzystać z bezpłatnej konsultacji dietetycznej, aby poznać dokładnie zalecenia żywieniowe w okresie ciąży, karmienia piersią oraz w trakcie rozszerzania diety dziecka.
Dodatkowo wychodząc na przeciw oczekiwaniom świeżo upieczonych mam w szpitalu w Poradniach Specjalistycznych funkcjonuje Poradnia Laktacyjna, w której świadczona jest pomoc kobietom w przypadku problemów z karmieniem.
Poniżej przedstawiamy przykładowe 2 dni jadłospisu:
Śniadanie: zupa mleczna, chleb żytni razowy, masło, polędwica drobiowa, sałata, pomidor
II śniadanie: koktajl warzywny ze szpinakiem, marchewką, jabłkiem, płatkami owsianymi
Obiad: zupa dyniowa, ryż brązowy, filet z dorsza gotowany na parze, sałata z jogurtem
Podwieczorek: sałatka z kurczakiem i sałatą , ogórkiem, pomidorem, papryką
Kolacja: chleb żytni razowy, masło, sałata, jajko, papryka
Śniadanie: zupa mleczna, chleb żytni razowy, masło, pomidor, pasta z awokado, jajka i szczypiorku
II śniadanie: koktajl jogurtowy z owocami i płatkami owsianymi
Obiad: zupa jarzynowa, kasza gryczana, gulasz drobiowy, brokuł z wody
Podwieczorek: pomarańcza, sok pomidorowy
Kolacja: chleb żytni razowy, masło, sałata, polędwica drobiowa, jabłko