W dniu 26 października 2019 r. w centrum Spały odbył się XX Jubileuszowy Hubertus Spalski. Święto myśliwych rozpoczęło się tradycyjnie mszą świętą o godz. 7 rano.
Główną atrakcją dla mieszkańców Spały, turystów jak i gości Hubertusa Spalskiego jest Jarmark Hubertowski. Można było na nim kupić akcesoria myśliwskie i jeździeckie, ale także np. wina łowieckie i nalewki, tradycyjne pieczywo, polskie grzyby i przyprawy. W sobotę nie zabrakło okazji do wspólnej zabawy. Na estradzie wystąpiły zespoły muzyczne, m.in. Reprezentacyjny Zespół Polskiego Związku Łowieckiego pod dyrekcją Mieczysława Leśniczaka, Wacław Masłyk z zespołem „Żubrosie” ora Zespół Ludowy Królowianie.
Podczas Jarmarku Hubertowskiego Kulinaria Spalskie zaprezentował się m.in. Jakub Wolski, uczestnik programu „Hell’s Kitchen”, szef kuchni specjalizujący się w dziczyźnie. Zamówić można było wyjątkowego dzikiego burgera oraz zupę myśliwską.
Hubertusowi co roku towarzyszy także Krajowa Wystawa Psów Myśliwskich, najpiękniejsze psy ras myśliwskich z całej Polski prezentowały się przed publicznością i walczyły o nagrody.
Wydarzeniem towarzyszącym był II Konkurs Sygnalistów Myśliwskich im. Andrzeja Rokickiego – trębacza i kompozytora przez lata związanego z Orkiestrą Polskiego Radia w Łodzi.