Powiatowy Konkurs Potraw Regionalnych w Czerniewicach to jedna z najstarszych imprez o zasięgu powiatowym gromadząca przedstawicielki KGW z wszystkich gmin powiatu. XVII już konkurs kulinarny odbył się 3 czerwca 2018 roku w zabytkowym parku w amfiteatrze letnim w Czerniewicach. W konkursie uczestniczyło 8 reprezentacji z terenu powiatu. Gminę Żelechlinek reprezentowały Panie z KGW Żelechlinek, które po raz drugi uczestniczyły w czerniewickim konkursie. Od trzech lat organizatorzy zmienili regulamin idąc w kierunku potraw regionalnych z całej Polski. W tym roku motywem przewodnim była kuchnia góralska.
Daniami konkursowymi przygotowanymi przez naszą reprezentację była „bryjka sczawiowo z grulami i okrasom”, kapusta po zbójnicku i „golonko Janosika”, przysmak Juhasa, moskole, „śliwka łuncko w boczku”, „cycki gaździny”. Kuchnia góralska bazuje na bardzo prostych i tanich produktach co związane jest ze specyfiką tego regionu. Na terenach górzystych bowiem uprawy były bardzo ubogie, więc gospodynie musiały umieć gospodarować tym co wyprodukowały w swoim gospodarstwie. Stąd dominacja potraw ziemniaczanych, kapustnych, mącznych i mlecznych. Oprócz dań konkursowych Panie przygotowały wiele innych przysmaków, od których wprost uginał się stół. Jak na konkurs przysmaków regionalnych przystało nie zabrakło potraw tradycyjnych w przeszłości przygotowywanych przez nasze babcie takich jak: pieczony karczek smalec, ogórki małosolne, pieczony boczek, swojski chleb. Nie zabrakło również potraw współczesnych, a na deser wiele smacznych ciast. Na lepsze trawienie Panie serwowały różnego rodzaju napoje poprawiające samopoczucie. Przyznać należy, że włożyły dużo pracy w przygotowanie tak różnorodnych i obfitych potraw. Stoisko oblegane było nie tylko przez zaproszonych gości ale i przez innych uczestników imprezy dlatego wszystkie potrawy rozeszły się w kosmicznym tempie.
Źródło: zelechlinek.pl