Nie tak dawno pisaliśmy o pudełku, wystawionym w jednej z polskich szkół, do którego można włożyć niezjedzone II śniadanie i ktoś inny może je wziąć i zjeść. Dziś przedstawiamy pomysł bardzo podobny, jednak na większą skalę.
Jadłodzielnia, to przestrzeń w której można zostawić jedzenie lub poczęstować się tym, które przynieśli inni. Każdy, kto ma za dużo jedzenia, jedzenie mu nie posmakowało, kupił za dużo, dostał i nie ma co z nim zrobić, wyjeżdża na urlop może przekazać artykuły spożywcze do jadłodzielni, z której każdy może poczęstować się za darmo. Jadłodzielnia, to zazwyczaj lodówka i kilka szafek kuchennych. Można przynosić jedzenie, które ma ważny termin do spożycia lub trochę po minimalnej dacie przydatności. Może to być żywność własnego wyrobu, ale ze względów bezpieczeństwa nie może zawierać surowego mięsa czy jaj.
Idea foodsharingu jest popularyzowana na całym świecie. Pojawiła się po raz pierwszy w Niemczech. Dzielenie się jedzeniem, zwłaszcza takim, które najpewniej wyląduje w śmietniku, może zostać wykorzystane przez kogoś innego, jest bardzo ekologiczne. Format3A popiera ideę w 100%. Czy pomysł przypadnie do gustu mieszkańcom Tomaszowa i powstanie jadłodzilenia? Już jeden z pomysłów Format3A doczekał się aprobaty i realizacji. Więc, kto wie…