Początek lata to na ziemi tomaszowskiej okres konkursów powiatowych o zróżnicowanej tematyce. Reprezentacje gmin z terenu powiatu rywalizują w wielu kategoriach, wśród których najczęściej spotykane to kulinaria oraz tradycje ludowe (do których należy jesienna rzeczycka pierzawka). Podczas Powiatowych Kulinariów w Czerniewicach gminę Rzeczyca reprezentowały Panie z Koła Gospodyń Wiejskich Katarzynki z Rzeczycy a podczas Festiwalu Masła w Lubochni w rzeczyckich barwach stanęły Panie z Koła Gospodyń z Gliny. Podczas konkursów, w charakterze kibica z naszymi reprezentacjami był Wójt Marek Kaźmierczyk.
Powiatowy Konkurs Kulinarny w Czerniewicach to jeden z najstarszych, obok Rzeczyckiej Pierzawki, powiatowych konkursów. Organizatorzy za cel postawili sobie promocję tradycyjnych potraw kuchni staropolskiej, opartej na regionalnych, zdrowych produktach. W tym roku motywem przewodnim była kuchnia góralska. Katarzynki w składzie: Elżbieta Bąk, Milena Szopa, Barbara Kielan, Barbara Żegnałek, Ewa Świderek wspierane przez Wacława Chudego, przygotowały do konkursu gruły z gulaszem.
Festiwal Masła w Lubochni koncentruje się na promocji staropolskich zwyczajów wiejskich, w tym przypadku związanych z wytwarzaniem masła. Reprezentacje gmin z Powiatu Tomaszowskiego rywalizują w ubijaniu masła metodą tradycyjną za pomocą kierzniczek z wysoko procentowej śmietany. Uzyskaną osełkę masła należy jeszcze ładnie udekorować. Naszą gminę reprezentowały doświadczone gospodynie z Gliny: Teresa Gmaj, Jadwiga Sobolewska oraz Bożena Dębicka. Obie drużyny za udział w rywalizacji otrzymały nagrody rzeczowe.