Konkurs polegał na sporządzeniu tradycyjnych szynek z własnych składników bez stosowania konserwantów chemicznych.
I miejsce otrzymał producent z Inowłodza Dobre Drzewo Wojciech Szewczykowski.
Celem konkursu było kultywowanie polskiego dziedzictwa kulturowego związanego z produkcją tradycyjnej szynki, oraz propagowanie spożycia pełnowartościowych wędlin, wytworzonych z zastosowaniem tradycyjnych składników i metod. Ideą przewodnią konkursu było pielęgnowanie szacunku dla produkcji rodzimych wyrobów w małych gospodarstwach rolnych prowadzących Rolniczy Handel Detaliczny (RHD) lub działalność Marginalną, Lokalną i Ograniczoną (MLO).
Laureaci otrzymali nagrody sfinansowane ze środków Łódzkiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego z siedzibą w Bratoszewicach. Konkurs zorganizowany został przy współpracy Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa Oddział Terenowy w Łodzi, który był także fundatorem części nagród rzeczowych.
Zakwalifikowanych do udziału w konkursie zostało 21 wytwórców szynek, którzy przekazali do oceny swoje prace konkursowe.
Komisja oceniała tradycyjne szynki uwzględniając następujące kryteria: wygląd i cechy zewnętrzne, wygląd i cechy na przekroju, smak, zapach.
O ostatecznej lokacie w konkursie zadecydowała punktacja (maksymalnie można było otrzymać 20 pkt.).
Pozostałe miejsca:
II miejsce – NOSTERIA Sp. z o.o. z gminy Pajęczno
III miejsce – Michał Kosmala – Rolniczy Handel Detaliczny z gminy Radomsko
Wyróżnienia:
- FAUN Sp. z o.o. z gminy Skierniewice
- Anna Kurowska – Rolniczy Handel Detaliczny z gminy Kluki
- Firma „DOBRY SMAK” Paweł Mikuś z gminy Biała