Uczniowie Zespołu Szkół Ponadpodstawowych nr 2 im. St. Staszica odnieśli sukces w jubileuszowej XXV Ogólnopolskiej Olimpiadzie Wiedzy o Żywności w Poznaniu zostając finalistami i laureatami.
Finał Olimpiady odbywał się 11 i 15 marca 2024 roku, w tym etapie udział brało 147 uczniów z 49 szkół w Polsce. Uczestnicy w pierwszym dniu rywalizacji mieli do rozwiązania test z 75 pytań w trzech blokach tematycznych: przetwórczym, analitycznym i ekonomicznym. W tym etapie szkołę reprezentowało trzech uczniów. Byli to Oliwia Reszka V TG, Julia Józwik II G i Kacper Horynek V TG. Do drugiego dnia zmagań awansowało 13 uczestników, w tym uczniowie ZSP nr 2: Oliwia Reszka i Julia Józwik. Etap ten polegał na udzielaniu ustnych odpowiedzi na wylosowane pytania z wyżej wymienionych bloków.
Ostatecznie Oliwia Reszka i Julia Józwik zostały laureatami XXV Olimpiady Wiedzy o Żywności a Kacper Horynek finalistą. Uczniowie zapewnili sobie indeksy na wyższe uczelnie bez rekrutacji, zwolnienie z egzaminu zawodowego (dodatkowa kwalifikacja cukiernik) oraz cenne nagrody rzeczowe.
Organizatorem Olimpiady jest Uniwersytet Ekonomiczny w Poznaniu, Katedra Jakości i Bezpieczeństwa Żywności. Do konkursu uczniów przygotowywał nauczyciel Konrad Siedliński.
Materiał ZSP 2