Artyści występowali na scenie, parada szła ulicami, a mieszkanki powiatu tomaszowskiego Elżbieta Łojszczyk – dyrektorka Powiatowego Centrum Animacji Społecznej w Tomaszowie Mazowieckim oraz tancerki Formacji Rewiowej Step by step ubijały śmietanę na masło. Włączając zgromadzonych w powrót do tradycji podczas czerwcowych Dni Europy we francuskim Aulnay-sous-Bois.
– Chcieliśmy pokazać mieszkańcom tego pięknego miasta nasze polskie, wiejskie tradycje. Dlatego oprócz scenicznego programu artystycznego zorganizowaliśmy właśnie ten pokaz – opowiada Elżbieta Łojszczyk dyrektorka PCAS. – Festiwal Ubijania Masła w Lubochni, która leży w powiecie tomaszowskim, nabiera coraz to większej popularności i postanowiliśmy właśnie we Francji dodatkowo go promować – dodaje dyrektorka.
Drewniana kierzynka była wręcz oblegana i każdy chciał przekonać się, że wyrabianie masła wymaga krzepy. Ubijali wszyscy, uczestniczki festynu z Wysp Francuskich, policjanci, a nawet ksiądz Prowincjał Chrystusowców – Jan Ciągło.
– To naprawdę nie łatwa praca, w sumie zajmuje może z 10 minut – mówi z uśmiechem Jolanta Kruczyńska sekretarz Stowarzyszenia Cosmopolite Village na którego zaproszenie do Francji, przyjechali tomaszowianie – ale smak masła własnoręcznie ubijanego jest naprawdę niezapomnianym przeżyciem – dodaje pani Jolanta.
Ubite masło bardzo wszystkim smakowało a kanapki z nim zniknęły w piorunującym tempie, pozostawiając uśmiech na ustach wszystkich uczestników pokazu.
Jeśli artykuł Ci się podobał, udostępnij go by inni też mogli go przeczytać. A jeśli chcesz być na bieżąco polub nasz fanpage na Facebooku!