Powrót do listyKarnawałowe przekąski z serem żółtym

Choć ser żółty przez większość roku króluje głównie na naszych kanapkach, w tym wyjątkowym okresie, jakim jest karnawał, warto pójść o krok dalej i przygotować pyszne przekąski z tym ukochanym przez wielu z nas produktem. Poniżej prezentujemy 3 proste przepisy, które podbiją podniebienia wszystkich amatorów sera żółtego!

Smakowe tortille    Fot. MSM Mońki

     

Składniki:

– 3 placki tortilli

– 3 serki smakowe MSM Mońki: pieczarkowy, paprykowy, szczypiorkowy

– sałata strzępiasta czerwona i zielona

– czerwona papryka

– szynka w plasterkach

– suszone pomidory

– szczypior

Przygotowanie:

Każdy placek tortilli posmarować innym serkiem smakowym. Na serek położyć ulubione dodatki i ciasno zwinąć. Pokroić w trzycentymetrowe krążki i ułożyć na półmisku.

 

Ślimaczki z ciasta francuskiego

Składniki:

– 200 g szynki parzonej                                        

– 200 g świeżych pieczarek                                      

– 2 łyżki oleju                                                                   

– 200 g sera podlaskiego MSM Mońki                                

– 150 g kapusty pekińskiej                          

– 4 sztuki pomidorów suszonych z oleju                         

– pieprz do smaku

– 2 rolki (ok. 375 g każda) gotowego ciasta francuskiego                           

– 1 jajko                                                               

Przygotowanie:

Szynkę pokroić w drobną kostkę, pieczarki w plasterki i podsmażyć na oleju, aż z pieczarek odparuje woda. Wystudzić, dodać starty ser, suszone pomidory pokrojone w paseczki i drobno posiekaną kapustę. Doprawić do smaku pieprzem i solą oraz dokładnie wymieszać.

Na płaty ciasta francuskiego równomiernie rozłożyć farsz, zwinąć i pociąć na parocentymetrowe krążki. Każdy posmarować roztrzepanym jajkiem i upiec w rozgrzanym piekarniku (ok. 180°C) na złoty kolor.

Podawać z ulubionym zimnym sosem np. czosnkowym.

 

 

Chrupiące grzanki z papryką, łososiem oraz serem żółtym

Składniki:

– 2 pszenne bagietki

– 1 czerwona papryka

– garść pokrojonych czarnych oliwek

– dwa plastry wędzonego łososia

– 100 g startego sera żółtego Gouda MSM Mońki

– łyżka oliwy

– sól, pieprz, bazylia

– świeże listki pietruszki do dekoracji

 

Przygotowanie:

Paprykę pokroić w cienkie paski. Bagietkę podzielić na małe kromki, każdą z nich posmarować oliwą, ułożyć na blaszce i wstawić do rozgrzanego piekarnika (200°C) na ok. 5 – 7 minut lub do uzyskania pożądanej chrupkości. Na każdą kromkę nałożyć paprykę, pokrojonego w cienkie paski łososia oraz skrojone wcześniej oliwki. Doprawić solą, pieprzem i bazylią, a na wierzch utrzeć żółty ser. Podawać udekorowane listkiem świeżej pietruszki.

 

Smacznego!

Opracował Łukasz Błasiak

Ogłaszaj się za darmo w FORMAT3A!Reklama w FORMAT3A działa 7 dni w tygodniu przez 24 godziny na dobę!Katalog firm FORMAT3A, to najpewniejsze i najtrwalsze źródło informacji o firmach działających w powiecie tomaszowskim. Bądź tu i Ty!FORMAT3A, to najskuteczniejsza platforma reklamowa powiatu tomaszowskiego. Sprawdź jak działamy!
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Facebook