Zdjęcie przedstawia kolejkę do kopenhaskiego sklepu z… przeterminowanym jedzeniem. Ustawiają się tu nie tylko ubodzy i bezdomni chcących kupić taniej. Odwiedza go rzesza zwykłych mieszkańców, świadomych, że wyrzucanie jedzenia to szkodliwe marnotrawstwo. Sukces Wefood jest na tyle duży, że powstał już drugi taki sklep, tym razem w Nørrebro, emigranckiej dzielnicy Kopenhagi, a niebawem ma zostać otwarty kolejny w Aarhus, drugim co wielkości mieście Danii.
Nie każde jedzenie, którego termin przydatności do spożycia minął, faktycznie nie nadaje się już do konsumpcji. Tymczasem większość sklepów taką żywność wycofuje z półek. W Kopenhadze zaczęli ją zbierać woluntariusze z organizacji Folkekirkens Nodhjaelp i zaopatrują prowadzony przez siebie sklep Wefood. Tutaj wszyscy mają świadomość, że kupują rzeczy teoretycznie niezdatne do spożycia, na co zezwala duńskie prawo.
Zanim produkty trafią na półkę, ekipa sklepu na własnej skórze testuje czy rzeczywiście dają się jeszcze do jedzenia. Kupujący mogą liczyć tu na 30 do 50% zniżki na wciąż dobrej jakości żywność.
Fot: WeFood