Kalendarz gminy Rzeczyca

Nadchodzących wydarzeń: 0
«Październik 2018 »
P W Ś C P S N
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

Do wyborów samorządowych

2018-10-21 00:00:00

Reklama

Sonda

Na którego z kandydatów na prezydenta oddasz swój głos?

Zobacz wyniki

Loading ... Loading ...

Newsletter

Jeżeli chcą Państwo otrzymywać najnowsze informacje prosto na swoją skrzynkę, prosimy podać swój adres e-mail.

O posiłkach w tomaszowskim szpitalu rozmawiał Format3A [galeria zdjęć i przykładowe menu w środku]

Na początku kwietnia ukazał się raport Najwyższej Izby Kontroli na temat posiłków w szpitalach. W większości skontrolowanych szpitali pacjenci otrzymywali posiłki „nieadekwatne do stanu zdrowia”. Były tłuste, przesolone, ubogie w składniki odżywcze i najczęściej przygotowywane z produktów niskiej jakości, czyli najtańszych.

Problem w tym, że przepisy nie określają norm żywieniowych pacjentów, jakości produktów, zasad kontroli usług żywienia szpitalnego, czy zasad zatrudniania dietetyków na oddziałach. W obowiązującym stanie prawnym i faktycznym nie ma określonych średnich stawek żywieniowych na jednego pacjenta, które miałyby obowiązywać we wszystkich podmiotach leczniczych.
Szpital w Tomaszowie Mazowieckim nie podlegał kontroli NIK.

O zasadach żywienia w Tomaszowskim Centrum Zdrowia rozmawialiśmy z Konradem Borowskim Naczelnym Pielęgniarzem.

Jaka jest obowiązująca i od kiedy stawka żywieniowa w TCZ? Czy jest taka sama bez względu na diety czy oddział?

Obowiązująca stawka żywieniowa – osobodzień wynosi netto: 12,43 zł tj. brutto: 13,42 zł. Stawka ta weszła w życie z dniem podpisania umowy z firmą „GREK RTC” S.A., 19.08.2017 roku, firma ta świadczy usługi polegające na przygotowywaniu, dostawie oraz dystrybucji posiłków dla pacjentów szpitala. Stawka żywieniowa jest jednakowa dla wszystkich oddziałów i rodzajów diet zamawianych przez Tomaszowskie Centrum Zdrowia Sp. z o.o.

Z czego wynika wskość stawki żywieniowej?
Wysokość stawki żywieniowej wynika z oferty jaką złożyła firma GREK startując w postępowaniu przetargowym. Specyfikacja istotnych warunków zamówienia uwzględniała gotowe jadłospisy ułożone przez dietetyka dla poszczególnych diet stosowanych w leczeniu chorych. Diety przygotowane przez dietetyka uwzględniają wszystkie wymagane normy, odpowiednią wartość kaloryczną oraz zawartość składników odżywczych zgodnie z obowiązującymi normami Instytutu Żywności i Żywienia w Warszawie, a także zaleceniami Instytutu Matki i Dziecka w przypadku kobiet ciężarnych i matek karmiących. Obecne postępowanie zostało przeprowadzone w nieco inny, innowacyjny sposób, to szpital po konsultacjach z dietetykami, sanepidem stworzył gotowe jadłospisy, które firmy zewnętrzne wyceniły na taką kwotę, wcześniejsze postępowania nie uwzględniały jadłospisu, firma sama decydowała co zaserwuje w danym dniu pacjentom.

Jakie było główne  kryterium przy wyborze i ocenie ofert?
Głównym kryterium przy wyborze oferty była cena.

Ile firm przystąpiło do przetargu i na jaki okres została zawarta umowa z firmą GREK RTC?

W postępowaniu przetargowym ofertę złożyły 3 podmioty, Tomaszowskie Centrum Zdrowia Sp. z o.o wybrało najkorzystniejszą ofertę – firmę „GREK RTC” S.A. Umowa została zawarta na okres 36 miesięcy.

Dlaczego szpital nie ma własnej kuchni?
Tomaszowskie Centrum Zdrowia Sp. z o.o. nie prowadzi kuchni od 2002 roku. Zlecenie usługi outsourcingowej w zakresie żywienia jest powszechną praktyką w podmiotach prowadzących działalność lecznicza wynikającą z aspektów ekonomicznych.

Kto jest odpowiedzialny za kontrole norm żywienia w szpitalu?
W szpitalu nadzór nad realizacją i przestrzeganiem umowy prowadzony jest przez dietetyków, którzy kontrolują jakość oraz zgodność diet ze specyfikacją wynikającą z postępowania. Tomaszowskie Centrum Zdrowia Sp. z o.o. podlega kontrolom przeprowadzanym przez Wojewódzką Stację Sanitarno-Epidemiologiczną w Łodzi, a także przez jednostkę powiatową sanepidu w Zgierzu gdyż tam są przygotowywane posiłki dla pacjentów naszej placówki.

Kto odpowiada za jakość i estetykę podawanych posiłków, czy szpital przeprowadza procedury kontrolne?
Za jakość i estetykę podawanych posiłków odpowiada personel dystrybuujący. W szpitalu powołany został zespół ds. żywienia. Szpital posiada procedury dotyczące odżywiania, dystrybuowania oraz przechowywania wynikające z programu akredytacyjnego dla szpitali.

Czy przeprowadzana jest ankieta wśród pacjentów dotycząca ich zadowolenia?
Dietetycy zatrudnieni w Tomaszowskim Centrum Zdrowia rozdają pacjentom ankiety, w których pacjenci są pytani między innymi o ilość, świeżość, urozmaicenie, temperaturę, walory estetyczne żywności oraz inne aspekty związane z żywieniem.

I jakie są odpowiedzi?
W większości przypadków ocena jest dobra. Jeżeli pacjenci się skarżą to na brak smaku, za mało soli.

DIETA OGÓLNA
Jadłospis tydzień 1
(PONIEDZIAŁEK) 2190 kcal
ŚNIADANIE: Zupa mleczna (manna na mleku) 300 ml, Pieczywo mieszane (120g), masło (10g), ser żółty (40g), papryka (30g), sałata (20g), Kawa z mlekiem (200 ml)
Alergeny: mleko i pochodne, gluten 720 kcal
OBIAD: Barszcz czerwony z ziemniakami (400g), Kasza gryczana (200g), bitka wieprzowa (80g), sos jarzynowy z brokułem(100g), ogórek kiszony (120g), Kompot (200ml)
Alergeny: mleko i pochodne, gluten, seler 860 kcal
KOLACJA: Pieczywo mieszane (120g), masło (10g), kiełbasa podwawelska (80g), musztarda (20g), sałatka z ogórka kiszonego (60g), Herbata (200g)
Alergeny: gluten 610 kcal
(WTOREK) 2000 kcal
ŚNIADANIE: Zupa mleczna (ryż na mleku) 300 ml, Pieczywo mieszane (120g), masło (10g), polędwica drobiowa (80g), ogórek świeży (20g), rzodkiewka (30 g), Herbata (200 ml)
Alergeny: mleko i pochodne, gluten 580 kcal
OBIAD: Zupa brokułowa (400g), Ziemniaki (200g), sztuka mięsa wieprzowa (85g), sos pieczeniowy (100g), surówka z czerwonej kapusty (120g), Kompot (200ml)
Alergeny: mleko i pochodne, gluten, seler 840 kcal
KOLACJA: Pieczywo mieszane (120g), masło (10g), serek topiony (50g), sałatka z rzodkiewki i szczypiorku (60g), Herbata (200g)
Alergeny: mleko i pochodne, gluten 580 kcal
(ŚRODA) 2220 kcal
ŚNIADANIE: Zupa mleczna (płatki jęczmienne na mleku) 300 ml, Pieczywo mieszane (120g), masło (10g), dżem niskosłodzony (50g), polędwica drobiowa z koperkiem (40g), ogórek świeży (50g), herbata (200 ml)
Alergeny: mleko i pochodne, gluten 760 kcal
OBIAD: Zupa pomidorowa z ryżem i zieleniną (400g), Ziemniaki z koperkiem (200g), kotlet wieprzowy panierowany (100g), kapusta zasmażana (120g), Kompot (200ml)
Alergeny: mleko i pochodne, gluten, jaja, seler 890 kcal
KOLACJA: Pieczywo mieszane (120g), masło (10g), szynka z indyka (50g), pomidor świeży (40g), Herbata (200ml)
Alergeny: mleko i pochodne, gluten 570 kcal
(CZWARTEK) 2070 kcal
ŚNIADANIE: Zupa mleczna (płatki owsiane na mleku) 300 ml, Pieczywo mieszane (120g), masło (10g), pasta rybna z twarogiem i szczypiorkiem (100g), pomidor (40g), sałata (10g), herbata (200 ml)
Alergeny: mleko i pochodne, gluten, ryba 620 kcal
OBIAD: Zupa ogórkowa z ziemniakami (400g), Naleśniki z serem z cukrem i cynamonem (300g), surówka z marchwi i jabłka (120g), Kompot (200 ml)
Alergeny: mleko i pochodne, gluten, jaja, seler 890 kcal
KOLACJA: Pieczywo mieszane (120g), masło (10g), sałata (20g), ser żółty (50g), jabłko (100g), Herbata (200ml)
Alergeny: mleko i pochodne, gluten 560 kcal
(PIĄTEK) 2190 kcal
ŚNIADANIE: Zupa mleczna (zacierka na mleku) 300 ml, Pieczywo mieszane (120g), masło (10g), jajko na twardo (1 sztuka), szynka wieprzowa (40g), sałatka z papryki (50g), herbata (200 ml)
Alergeny: mleko i pochodne, gluten, jaja 660 kcal
OBIAD: Krupnik jęczmienny z zieleniną (400g), Ziemniaki z koperkiem (200g), ryba smażona panierowana (100g), surówka z kiszonej kapusty (120g), Kompot (200 ml)
Alergeny: mleko i pochodne, gluten, seler, ryba, jaja 890 kcal
KOLACJA: Pieczywo mieszane (120g), masło (10g), pasztet drobiowy (80g), sałatka z rzodkiewki i szczypiorku (60g), Herbata (200ml)
Alergeny: mleko i pochodne, gluten, seler 640 kcal
(SOBOTA) 2080 kcal
ŚNIADANIE: Zupa mleczna (mleko z płatkami kukurydzianymi) 300 ml, Pieczywo mieszane 120g, masło 10g, pieczeń z indyka 50g, pomidor 40g, jogurt owocowy 150g, Herbata 200ml
Alergeny: mleko i pochodne, gluten 600 kcal
OBIAD: Pejzanka z ziemniakami (400g), Ryż (200g), zraz wieprzowy (85g) w sosie własnym (100g), sałata z jogurtem (120g), Kompot (200ml)
Alergeny: mleko i pochodne, gluten 850 kcal
KOLACJA: Pieczywo mieszane (120g), masło (10g), kiełbasa biała (80g), chrzan (20g), ogórek świeży (50g), Herbata (200ml)
Alergeny: mleko i pochodne, gluten 630

(NIEDZIELA) 2240 kcal
ŚNIADANIE: Zupa mleczna (płatki owsiane na mleku) 300 ml, Pieczywo mieszane (120g), masło (10g), dżem niskosłodzony (30g), ser biały (40g), szynka tyrolska wieprzowa (30g), pomidor (40g), herbata (200 ml)
Alergeny: mleko i pochodne, gluten 770 kcal
OBIAD: Rosół z warzywami i makaronem (400g), Ziemniaki z koperkiem (200g), kurczak pieczony (120g), szpinak zasmażany (120g), Kompot (200ml)
Alergeny: mleko i pochodne, gluten, seler 830 kcal
KOLACJA: Pieczywo mieszane (120g), masło (10g), baleron drobiowy (50g), ćwikła (50g), Herbata (200g)
Alergeny: mleko i pochodne, gluten 640 kcal

« Powrót

Ogłaszaj się za darmo w FORMAT3A!Reklama w FORMAT3A działa 7 dni w tygodniu przez 24 godziny na dobę!Katalog firm FORMAT3A, to najpewniejsze i najtrwalsze źródło informacji o firmach działających w powiecie tomaszowskim. Bądź tu i Ty!FORMAT3A, to najskuteczniejsza platforma reklamowa powiatu tomaszowskiego. Sprawdź jak działamy!
WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Facebook