Kalendarz gminy Ujazd

Nadchodzących wydarzeń: 0
«Luty 2019 »
P W Ś C P S N
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728  

Do wiosny pozostało

2019-03-20 24:00:00

Reklama

Sonda

Czy odwiert geotermalny na Błoniach wpłynie na stan Niebieskich Źródeł

Zobacz wyniki

Loading ... Loading ...

Newsletter

Jeżeli chcą Państwo otrzymywać najnowsze informacje prosto na swoją skrzynkę, prosimy podać swój adres e-mail.

O posiłkach w tomaszowskim szpitalu rozmawiał Format3A [galeria zdjęć i przykładowe menu w środku]

Na początku kwietnia ukazał się raport Najwyższej Izby Kontroli na temat posiłków w szpitalach. W większości skontrolowanych szpitali pacjenci otrzymywali posiłki „nieadekwatne do stanu zdrowia”. Były tłuste, przesolone, ubogie w składniki odżywcze i najczęściej przygotowywane z produktów niskiej jakości, czyli najtańszych.

Problem w tym, że przepisy nie określają norm żywieniowych pacjentów, jakości produktów, zasad kontroli usług żywienia szpitalnego, czy zasad zatrudniania dietetyków na oddziałach. W obowiązującym stanie prawnym i faktycznym nie ma określonych średnich stawek żywieniowych na jednego pacjenta, które miałyby obowiązywać we wszystkich podmiotach leczniczych.
Szpital w Tomaszowie Mazowieckim nie podlegał kontroli NIK.

O zasadach żywienia w Tomaszowskim Centrum Zdrowia rozmawialiśmy z Konradem Borowskim Naczelnym Pielęgniarzem.

Jaka jest obowiązująca i od kiedy stawka żywieniowa w TCZ? Czy jest taka sama bez względu na diety czy oddział?

Obowiązująca stawka żywieniowa – osobodzień wynosi netto: 12,43 zł tj. brutto: 13,42 zł. Stawka ta weszła w życie z dniem podpisania umowy z firmą „GREK RTC” S.A., 19.08.2017 roku, firma ta świadczy usługi polegające na przygotowywaniu, dostawie oraz dystrybucji posiłków dla pacjentów szpitala. Stawka żywieniowa jest jednakowa dla wszystkich oddziałów i rodzajów diet zamawianych przez Tomaszowskie Centrum Zdrowia Sp. z o.o.

Z czego wynika wskość stawki żywieniowej?
Wysokość stawki żywieniowej wynika z oferty jaką złożyła firma GREK startując w postępowaniu przetargowym. Specyfikacja istotnych warunków zamówienia uwzględniała gotowe jadłospisy ułożone przez dietetyka dla poszczególnych diet stosowanych w leczeniu chorych. Diety przygotowane przez dietetyka uwzględniają wszystkie wymagane normy, odpowiednią wartość kaloryczną oraz zawartość składników odżywczych zgodnie z obowiązującymi normami Instytutu Żywności i Żywienia w Warszawie, a także zaleceniami Instytutu Matki i Dziecka w przypadku kobiet ciężarnych i matek karmiących. Obecne postępowanie zostało przeprowadzone w nieco inny, innowacyjny sposób, to szpital po konsultacjach z dietetykami, sanepidem stworzył gotowe jadłospisy, które firmy zewnętrzne wyceniły na taką kwotę, wcześniejsze postępowania nie uwzględniały jadłospisu, firma sama decydowała co zaserwuje w danym dniu pacjentom.

Jakie było główne  kryterium przy wyborze i ocenie ofert?
Głównym kryterium przy wyborze oferty była cena.

Ile firm przystąpiło do przetargu i na jaki okres została zawarta umowa z firmą GREK RTC?

W postępowaniu przetargowym ofertę złożyły 3 podmioty, Tomaszowskie Centrum Zdrowia Sp. z o.o wybrało najkorzystniejszą ofertę – firmę „GREK RTC” S.A. Umowa została zawarta na okres 36 miesięcy.

Dlaczego szpital nie ma własnej kuchni?
Tomaszowskie Centrum Zdrowia Sp. z o.o. nie prowadzi kuchni od 2002 roku. Zlecenie usługi outsourcingowej w zakresie żywienia jest powszechną praktyką w podmiotach prowadzących działalność lecznicza wynikającą z aspektów ekonomicznych.

Kto jest odpowiedzialny za kontrole norm żywienia w szpitalu?
W szpitalu nadzór nad realizacją i przestrzeganiem umowy prowadzony jest przez dietetyków, którzy kontrolują jakość oraz zgodność diet ze specyfikacją wynikającą z postępowania. Tomaszowskie Centrum Zdrowia Sp. z o.o. podlega kontrolom przeprowadzanym przez Wojewódzką Stację Sanitarno-Epidemiologiczną w Łodzi, a także przez jednostkę powiatową sanepidu w Zgierzu gdyż tam są przygotowywane posiłki dla pacjentów naszej placówki.

Kto odpowiada za jakość i estetykę podawanych posiłków, czy szpital przeprowadza procedury kontrolne?
Za jakość i estetykę podawanych posiłków odpowiada personel dystrybuujący. W szpitalu powołany został zespół ds. żywienia. Szpital posiada procedury dotyczące odżywiania, dystrybuowania oraz przechowywania wynikające z programu akredytacyjnego dla szpitali.

Czy przeprowadzana jest ankieta wśród pacjentów dotycząca ich zadowolenia?
Dietetycy zatrudnieni w Tomaszowskim Centrum Zdrowia rozdają pacjentom ankiety, w których pacjenci są pytani między innymi o ilość, świeżość, urozmaicenie, temperaturę, walory estetyczne żywności oraz inne aspekty związane z żywieniem.

I jakie są odpowiedzi?
W większości przypadków ocena jest dobra. Jeżeli pacjenci się skarżą to na brak smaku, za mało soli.

DIETA OGÓLNA
Jadłospis tydzień 1
(PONIEDZIAŁEK) 2190 kcal
ŚNIADANIE: Zupa mleczna (manna na mleku) 300 ml, Pieczywo mieszane (120g), masło (10g), ser żółty (40g), papryka (30g), sałata (20g), Kawa z mlekiem (200 ml)
Alergeny: mleko i pochodne, gluten 720 kcal
OBIAD: Barszcz czerwony z ziemniakami (400g), Kasza gryczana (200g), bitka wieprzowa (80g), sos jarzynowy z brokułem(100g), ogórek kiszony (120g), Kompot (200ml)
Alergeny: mleko i pochodne, gluten, seler 860 kcal
KOLACJA: Pieczywo mieszane (120g), masło (10g), kiełbasa podwawelska (80g), musztarda (20g), sałatka z ogórka kiszonego (60g), Herbata (200g)
Alergeny: gluten 610 kcal
(WTOREK) 2000 kcal
ŚNIADANIE: Zupa mleczna (ryż na mleku) 300 ml, Pieczywo mieszane (120g), masło (10g), polędwica drobiowa (80g), ogórek świeży (20g), rzodkiewka (30 g), Herbata (200 ml)
Alergeny: mleko i pochodne, gluten 580 kcal
OBIAD: Zupa brokułowa (400g), Ziemniaki (200g), sztuka mięsa wieprzowa (85g), sos pieczeniowy (100g), surówka z czerwonej kapusty (120g), Kompot (200ml)
Alergeny: mleko i pochodne, gluten, seler 840 kcal
KOLACJA: Pieczywo mieszane (120g), masło (10g), serek topiony (50g), sałatka z rzodkiewki i szczypiorku (60g), Herbata (200g)
Alergeny: mleko i pochodne, gluten 580 kcal
(ŚRODA) 2220 kcal
ŚNIADANIE: Zupa mleczna (płatki jęczmienne na mleku) 300 ml, Pieczywo mieszane (120g), masło (10g), dżem niskosłodzony (50g), polędwica drobiowa z koperkiem (40g), ogórek świeży (50g), herbata (200 ml)
Alergeny: mleko i pochodne, gluten 760 kcal
OBIAD: Zupa pomidorowa z ryżem i zieleniną (400g), Ziemniaki z koperkiem (200g), kotlet wieprzowy panierowany (100g), kapusta zasmażana (120g), Kompot (200ml)
Alergeny: mleko i pochodne, gluten, jaja, seler 890 kcal
KOLACJA: Pieczywo mieszane (120g), masło (10g), szynka z indyka (50g), pomidor świeży (40g), Herbata (200ml)
Alergeny: mleko i pochodne, gluten 570 kcal
(CZWARTEK) 2070 kcal
ŚNIADANIE: Zupa mleczna (płatki owsiane na mleku) 300 ml, Pieczywo mieszane (120g), masło (10g), pasta rybna z twarogiem i szczypiorkiem (100g), pomidor (40g), sałata (10g), herbata (200 ml)
Alergeny: mleko i pochodne, gluten, ryba 620 kcal
OBIAD: Zupa ogórkowa z ziemniakami (400g), Naleśniki z serem z cukrem i cynamonem (300g), surówka z marchwi i jabłka (120g), Kompot (200 ml)
Alergeny: mleko i pochodne, gluten, jaja, seler 890 kcal
KOLACJA: Pieczywo mieszane (120g), masło (10g), sałata (20g), ser żółty (50g), jabłko (100g), Herbata (200ml)
Alergeny: mleko i pochodne, gluten 560 kcal
(PIĄTEK) 2190 kcal
ŚNIADANIE: Zupa mleczna (zacierka na mleku) 300 ml, Pieczywo mieszane (120g), masło (10g), jajko na twardo (1 sztuka), szynka wieprzowa (40g), sałatka z papryki (50g), herbata (200 ml)
Alergeny: mleko i pochodne, gluten, jaja 660 kcal
OBIAD: Krupnik jęczmienny z zieleniną (400g), Ziemniaki z koperkiem (200g), ryba smażona panierowana (100g), surówka z kiszonej kapusty (120g), Kompot (200 ml)
Alergeny: mleko i pochodne, gluten, seler, ryba, jaja 890 kcal
KOLACJA: Pieczywo mieszane (120g), masło (10g), pasztet drobiowy (80g), sałatka z rzodkiewki i szczypiorku (60g), Herbata (200ml)
Alergeny: mleko i pochodne, gluten, seler 640 kcal
(SOBOTA) 2080 kcal
ŚNIADANIE: Zupa mleczna (mleko z płatkami kukurydzianymi) 300 ml, Pieczywo mieszane 120g, masło 10g, pieczeń z indyka 50g, pomidor 40g, jogurt owocowy 150g, Herbata 200ml
Alergeny: mleko i pochodne, gluten 600 kcal
OBIAD: Pejzanka z ziemniakami (400g), Ryż (200g), zraz wieprzowy (85g) w sosie własnym (100g), sałata z jogurtem (120g), Kompot (200ml)
Alergeny: mleko i pochodne, gluten 850 kcal
KOLACJA: Pieczywo mieszane (120g), masło (10g), kiełbasa biała (80g), chrzan (20g), ogórek świeży (50g), Herbata (200ml)
Alergeny: mleko i pochodne, gluten 630

(NIEDZIELA) 2240 kcal
ŚNIADANIE: Zupa mleczna (płatki owsiane na mleku) 300 ml, Pieczywo mieszane (120g), masło (10g), dżem niskosłodzony (30g), ser biały (40g), szynka tyrolska wieprzowa (30g), pomidor (40g), herbata (200 ml)
Alergeny: mleko i pochodne, gluten 770 kcal
OBIAD: Rosół z warzywami i makaronem (400g), Ziemniaki z koperkiem (200g), kurczak pieczony (120g), szpinak zasmażany (120g), Kompot (200ml)
Alergeny: mleko i pochodne, gluten, seler 830 kcal
KOLACJA: Pieczywo mieszane (120g), masło (10g), baleron drobiowy (50g), ćwikła (50g), Herbata (200g)
Alergeny: mleko i pochodne, gluten 640 kcal

« Powrót

Ogłaszaj się za darmo w FORMAT3A!Reklama w FORMAT3A działa 7 dni w tygodniu przez 24 godziny na dobę!Katalog firm FORMAT3A, to najpewniejsze i najtrwalsze źródło informacji o firmach działających w powiecie tomaszowskim. Bądź tu i Ty!FORMAT3A, to najskuteczniejsza platforma reklamowa powiatu tomaszowskiego. Sprawdź jak działamy!
WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Facebook