Ryby są drogie, niektóre gatunki nawet droższe od mięsa, ale i tak je kupujemy, bo są zdrowe i smaczne.
Tomaszowianie chętnie przychodzą po ryby na targ, ale dziś (19 grudnia) kolejek przed kioskami nie było, choć zaopatrzenie było dobre. Mieszkańcy miasta mogą się zaopatrywać w karpia na święta. Choć karp znajduje się w także w ofercie sklepów, w szczególności rybnych delikatesów przez cały rok, właśnie w grudniu staje się numerem jeden wśród innych ryb na listach zakupów.
I tak za kg karpia żywego zapłacimy średnio 15 zł, za patroszonego 27 zł.
Tradycja kupowania żywego karpia na wigilię w Polsce ma wiele lat. Jednak z roku na rok maleje liczba sklepów, które decydują się na sprzedaż żywej ryby przed Bożym Narodzeniem. Większość sklepów oferuje karpia już oprawionego (patroszony, tusza, dzwonka, płat czy filet).
Ceny pozostałych ryb kształtowały się następująco:
– śledź solony filet – 12-14 zł za kg
– szczupak – 25 zł za kg,
– karaś złocisty – 15 zł za kg,
– sandacz – 38 zł za kg,
– amur – 14 zł za kg,
– tołpyga – 12 zł za kg,
– okoń – 15 zł za kg,
– dorsz – 39 zł za kg,
– makrela wędzona – 18 zł za kg.
20 grudnia niedziela handlowa a sprzedawcy ryb zapewniają że przywiozą towar najlepszej jakości.
Filmik tutaj